tisdag 17 februari 2009

Valövervakning


I lördags gick folk till val i två av Sri Lankas provinser. Utgången var given. Inte på grund av fusk utan på grund av att valen utlysts i dessa två provinser vid denna tidpunkt just eftersom stödet för regeringskoalitionen är stark där. Presidenten har nämligen mycket att säga till om när det gäller att bestämma tidpunkten för val och ser naturligtvis till att utlysa dem när han anser att det är gynnsamt för honom.


Redan i förväg hade man talat om dessa provinsval som en sorts folkomröstning för kriget. PAFFREL, en frivilligorganisation som bevakar och övervakar demokratiska val i landet, har beklagat att lokala frågor ute i provinserna kom i skymundan i dessa val. Istället handlade det om huruvida folket är för eller emot den sittande regeringen i landet och dess högsta prioritet: att en gång för alla tillintetgöra fienden, de tamilska tigrarna, på slagfältet.


Själv spenderade jag valdagen tillsammans med ett mobilt team av valobservatörer från PAFFREL. ”Mitt” team gjorde sammanlagt 19 besök i 17 vallokaler i Nawalapitiya i Centralprovinsen. Vår minibuss slingrade sig fram genom teplantager på branta bergssidor till den ena byskolan efter den andra, där val hölls. I en del av vallokalerna träffade vi på andra valobservatörer med armbindlar som det stod "PAFFREL" på. I samarbete med en annan frivilligorganisation, som samlar mycket folk (Sarvodaya) hade PAFFREL i förväg utbildat och placerat ut ett stort antal lokala observatörer i lokalerna.


De båda valen gick jämförelsevis bra, om än ej problemfritt. I en vallokal bestämde valförrättaren att valet måste göras om efter att man hittat buntar av valsedlar i urnan. Om man följer reglerna och människor röstar en och en, med en röst per person, så är det inte möjligt att valsedlarna buntar ihop sig på det sättet. Det finns rapporter om andra oegentligheter också, om än inte lika allvarliga.


En sak som PAFFREL lyfter fram är att lördagens val var osedvanligt fredliga. Genom den övervakarstruktur som upprättats fick man in sammanlagt 65 rapporter om våld i de båda provinserna. Denna siffra gäller för sex veckors kampanjperiod. Siffran betraktas som låg.


Överlag förlöpte det hela alltså ganska väl, relativt sett. Valdeltagandet på 62% var inte särskilt imponerande, men också det får sägas vara acceptabelt. Utgången, då? Jo, regeringskoalitionen fick, som väntat, en majoritet av rösterna: ca 60%. Som jag skrev nyss (mitt förra inlägg) så finns det bland vissa folklager ett utbrett stöd för regeringen med dess krigspolitik. Det hänger ihop med en förhoppning om att kriget snart är över.


Väl hemkommen till Colombo igen hittade jag följande tolkning av valresultatet på presidentens hemsida: ”Det här är ett val, där nationen står som segrare. De som har förlorat är de interna och externa krafter som försökte att nedvärdera våra krigshjältars segrar. ” Detta uttalande rider på det stöd som kommit till uttryck för den förda krigspolitiken. Men det går något steg längre. Det anknyter till tidigare uttalanden om att det finns interna och externa krafter som motarbetar krigsinsatsen och därmed spelar fienden i händerna.


Så kom även provinsvalen att utnyttjas för det polariseringstryck, som folket här ständigt utsätts för: antingen är du för den sittande regimen eller också tillhör du mer eller mindre medvetet fiendelägret.

2 kommentarer:

Maria Gilljam sa...

Hej Anna!
Vill bara ge lite uppmuntran för dina bra och intressanta blogginlägg! Jag gjorde praktik på diakoniakontoret i Kandy i somras och försöker nu följa rapporteringen därifrån så mycket jag kan. Hälsa Frank, Sashi å alla de andra så mycket från mig! /Maria Gilljam

Per Liljas sa...

Hej hej,
kusin Per har.
Hoppas att allt ar bra - muslilagret stort och Lionsmaken korrekt... :)

Tittade bara in for att kopiera dina inlagg och lasa darhemma - ska skriva en till artikel nu, for Folk och Forsvars tidning Perspektiv.

Annars skriver jag mest om exiltibet och Dalai nu - ar kvar i Himalayatrakten tills jobbandet ar klart, sedan blir det nya aventyr. Men jag vet inte riktigt vad...

Allt gott!