tisdag 4 november 2008

Till lands, till sjöss och från skyn

För en vecka sedan (natten mellan 28 och 29 oktober) lyckades de tamilska tigrarnas primitiva flygvapen ta sig långt ned i söder och in i huvudstadens luftrum. Flygattacken utfördes mot ett kraftverk i Colombo. Samma natt utförde de även en flygattack mot en militärförläggning i norr. Det är inte många gerillor i världen som kan skryta med att ha ett flygvapen. Att de tamilska tigrarna kunde flyga rätt in i huvudstadens luftrum måste ju dessutom sägas vara ganska anmärkningsvärt. Därför var det intressant att notera att Daily News (den tidning jag redan nämnt i min förra blogg) inte med ett ord nämnde attackerna i det nummer som utkom den dagen och inte heller dagen därpå. Inte heller på tredje dagen stod det något om det på tidningens förstasida. Däremot fanns där en artikel om att säkerheten vid landets kraftverk nu ska stärkas... Bara så där helt apropå. (Ingen antydan om att ett kraftverk faktiskt utsatts för en attack från luften ett par nätter tidigare). Den som lusläste hela tidningen den dagen kunde däremot läsa om flygattackerna. Det stod om det i den s k ”försvarskolumnen”, och budskapet där var att flygattackerna misslyckats med att åstadkomma någon större skada och att det viktiga är att landets armé går mot nya segrar i norr.

Två saker vill jag dock genast tillägga:

1. En annan engelskspråkig tidning här i landet, Daily Mirror, skrev om flygattackerna redan samma dag. Och hur det i övrigt ser ut i landets media har jag inte tagit reda på. Så det är inte möjligt att utan vidare generalisera exemplet ovan till att gälla alla. Jag tycker ändå att det är talande att en av landets tidningar tar två dagar på sig att rapportera en flygattack i huvudstaden och att de då lägger nyheten på så undanskymd plats. För mig är det ett tydligt exempel på en inriktning som går ut på att föra fram ett budskap om de segerrika regeringstrupperna och tona ned allt annat (en form av propaganda med andra ord).

2. De svenska stora dagstidningarna, SvD och DN, rapporterade inte heller om flygattackerna. Däremot återgav de båda två nyheter från Sri Lankas försvarsdepartement om ett sjöslag den 30 oktober. I båda tidningarna tog rubrikerna fasta på att ett flertal ”tamiler” (d v s från LTTE, de tamilska tigrarna) dödades i detta slag. Man kan dock knappast läsa och bedöma SvD och DN med samma måttstock som de sri lankesiska tidningarna (om man fick för sig att göra det skulle man verkligen bli mörkrädd). De nyheter om Sri Lanka som når fram till Sverige är ju från början endast brottstycken och svaga återklanger av allt av betydelse som händer här, där kriget fortsätter oförtrutet dag för dag – till lands, till havs och från skyn.

Förresten läser jag i dagens tidning att det inte alls pågår något krig i Sri Lanka... Men det är en annan historia, som jag får återkomma till någon annan gång.

Inga kommentarer: